De Koning
11-04-2020 - Id:138

In de ruimste betekenis van het woord vormt de politieke rol van de koning een van de twee belangrijkste facetten van de koninklijke functie.

Het tweede facet is de symbolische en representatieve functie. Die rol houdt verband met de sociale dimensie van de monarchie en moet los worden gezien van de politieke opdracht.

Bezoek de website

Federale regering
11-04-2020 - Id:139

De federale uitvoerende macht wordt uitgeoefend door de federale regering.Deze regering bestaat uit ten hoogste 15 ministers. De eerste minister eventueel uitgezonderd, is de federale regering samengesteld uit evenveel Nederlandstaligen als Franstaligen. Daar kunnen ook nog staatssecretarissen aan toegevoegd worden.

Bezoek de website

Samenstelling Federale Regering
11-04-2020 - Id:140

U kan hier de samenstelling vinden van de Federale Regering.

Bezoek de website

Federaal Parlement
11-04-2020 - Id:141

Het federaal parlement bestaat in België uit twee kamers: de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat.

Kamer van Volksvertegenwoordigers:

In de Kamer van Volksvertegenwoordigers worden de 150 volksvertegenwoordigers rechtstreeks verkozen bij algemeen stemrecht.

De Senaat:

De Senaat telt 60 leden. 50 senatoren worden aangewezen door de parlementen van de gemeenschappen en gewesten onder hun leden. De groep bestaat uit 29 leden van het Vlaams Parlement, 10 van het Parlement van de Franse Gemeenschap, 8 van het Parlement van het Waalse Gewest, 2 van de Franse taalgroep van het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 1 van het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap. De overige 10 senatoren zijn gecoöpteerd op basis van de verkiezingsresultaten.

Bevoegdheden federale overheid
00-00-0000 - Id:152

Grof geschetst omvatten de bevoegdheden van de federale overheid eigenlijk alles wat te maken heeft met het algemene belang. In het algemene belang van alle Belgen beheert de federale staat bij voorbeeld financiën, leger, justitie, sociale zekerheid, buitenlandse zaken evenals belangrijke delen van volksgezondheid en van binnenlandse zaken, ... Hierover is dus de federale overheid bevoegd.

Bezoek de website

De Kamer
12-04-2020 - Id:156

De Kamer controleert de federale regering. Alleen de Kamer kan die regering of ministers tot de orde roepen en eventueel het vertrouwen aan de regering intrekken. Interpellaties zijn het controlemiddel bij uitstek waarover de kamerleden beschikken.

Bezoek de website

De Senaat
12-04-2020 - Id:155

Als gevolg van de 6de staatshervorming worden de meeste senatoren sinds 25 mei 2014 door de parlementen van de gemeenschappen en gewesten aangeduid. Ze nemen deel aan de federale besluitvorming en behartigen hierbij de belangen van de deelstaten.

Bezoek de website

Voor u uitgelichte artikels
TEC
19-04-2020 - Id:183

TEC, afkorting van Transport en commun, vanaf 1991 tot en met 31 december 2018 ook wel Société Régionale Wallonne du Transport, of sinds 1 januari 2019 Opérateur du Transport de Wallonie is een vervoerbedrijf dat stads- en streekvervoer exploiteert in Wallonië in opdracht van het Waals Gewest.

Bezoek de website

Virtuele tour in het vredespaleis
15-07-2021 - Id:406

Het Vredespaleis huisvest niet alleen twee van de belangrijkste gerechtshoven ter wereld, het Vredespaleis is ook een internationaal symbool. Het is het wereldwijde icoon voor vrede, om precies te zijn het icoon voor “Vrede door Recht”. Het paleis nu 24 uur per dag, 7 dagen per week worden bezocht via een 360-graden tour.

Bezoek de website

Vereniging Vlaamse provincies
16-05-2020 - Id:293

De VVP is de belangenbehartiger van het provinciaal bestuursniveau in politiek Brussel. De VVP werkt gemeenschappelijke standpunten uit voor zaken die van direct of indirect gemeenschappelijk provinciaal belang zijn.

Bezoek de website

Informatie en diensten van de overheid
20-07-2022 - Id:448

Meer dan 1200 officiële Belgische instanties hebben een internetsite! Tal van instellingen zijn op het internet aanwezig, op alle mogelijke machtsniveaus. Hun sites bieden een waaier van praktische informatie, transactiediensten, publicaties die u kunt downloaden, contactpunten, video's …

Het is dus niet altijd eenvoudig om meteen te vinden wat u zoekt – zelfs met de krachtigste zoekmachine. Evenmin is het eenvoudig om te achterhalen wie in België bevoegd is voor welke materie.

De portaalsite Belgium.be is een hulpmiddel voor alle gebruikers die op zoek zijn naar informatie.

Bezoek de website